Instituto Oftalmológico

Instituto Oftalmológico

Location: Santiago, Dominican Republic

Completion date: Spring 2012

Budget: $ 1.5 million

(english)

The project is located in Avenida Estrella Sadhalá, one of the most important and busiest streets in the city. It is a four (4) story building housing an eye clinic managed by one of the most recognized groups of doctors of the country. Its modern design responds to the needs of its users, the climatic conditions and soil types in the region as the city is located in a seismic zone.

The construction of the building began in December of 2010 and was completed in February 2012, using simple but durable materials: reinforced concrete, glass, sheetrock, polystyrene (insulated interior walls) and ceramic tile (flooring).

The building totals 22,000 sq.ft., 5400 sq.ft. per floor. The first three (3) floors house the clinic with the fourth level consisting of individualized services related to medical areas. The building has 30 parking spaces below the clinic, optical center, cafeteria, operating rooms and a series of ancillary spaces related to the clinic. The exterior colors; gray, white and orange are a reflection of the corporate image of the client meant to express a sobriety and respect for what is being done within, without losing the sense of joy and warmth for their patients.

__________________________________________________________________________________________

(espanol)

El proyecto se encuentra ubicado en la Avenida Estrella Sadhalá, una de las avenidas más importantes y transitadas de la ciudad. Es un edificio de 4 niveles donde funciona una clínica oftalmológica manejada por un reconocido grupo de médicos del país. Su diseño de tipo moderno responde a las necesidades de sus usuarios, a las condiciones climáticas y a los tipos de suelo de la región, ya que la ciudad se encuentra ubicada en un territorio sísmico.

La construcción del edificio inició en diciembre del 2010 y fue concluida en febrero del 2012, utilizándose materiales sencillos pero duraderos: concreto armado, vidrio, sheetrock, poliestireno y porcelanato.

Los 2,000mts2 de construcción de la edificación, 500 mts2 por cada piso, alberga en los 3 primeros pisos a la clínica y el cuarto nivel tendrá un uso de servicios individualizados relacionados a las áreas médicas. El edifico cuenta con 30 parqueos, consultorios, óptica, cafetería, quirófanos y una serie de áreas especiales necesarias para el buen funcionamiento de la clínica. Los colores externos, gris, blanco y naranja son un reflejo de la imagen corporativa de la institución que expresan sobriedad y respeto por lo que se hace sin perder la alegría y la calidez para sus pacientes.

Photos by © Matt Hoyle

Architecture, República Dominicana